close
България

Убиецът на Георги издаден от брат си

11-1-5-1-360×255

19-годишният Йоан Матев, който бе задържан за жестокото убийство на Георги Игнатов (15 г.) в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., е издаден от брат си Марсел. Това пише „Стандарт“, като се позовава на запознати с разследването.

Все още не е напълно ясно как МВР е стигнало до ареста на Йоан Матев. Твърди се, че 17-годишният тогава Йоан се връщал от кортовете в Борисовата градина заедно със свой партньор, където двамата играели често тенис. Много е вероятно според разследващите обаче партньорът да е именно брат му Марсел.

Йоан видял момчето на пейката и според данните до момента е поискал да вземе портмонето с парите на Георги. Момчето обаче се опънало, а Йоан извадил нож и го наръгал. След това убиецът тръгнал по бул. „Драган Цанков“.

За 20-те месеца оттогава до сега МВР е разпитало над 400 души, изготвени бяха редица психопрофили, разследващите прегледаха много видеозаписи от охранителни камери. Снимки бяха изпращани в лабораторията на ФБР, но резултат до преди дни нямаше. Фотоси с образа на убиеца, запечатани от охранителна камера близо до изхода на метрото в Борисовата градина, бяха разпространени навсякъде.
Според разследващите след 2 юни 2015 г. животът на Йоан Матев се е променил.

Той е започнал да се крие, спрял е да ходи на училище, пуснал е брада и е започнал да трупа мускули. Според МВР това означава, че той се е опитал да смени външността си, за да не бъде разпознат. „Точно обаче негов състудент започва да се съмнява, че Йоан е момчето от снимката и подава сигнал в полицията“, твърдят осведомени. Така се стига и до ареста на Йоан на 22 февруари в София.

Според закона, ако бъде признат за виновен, той ще бъде съден като непълнолетен и може да получи наказание от 2 до 8 години.

МВР е открило и мястото, където е бил заровен окървавеният нож, с който е било извършено убийството. Като свидетел по време на разследването е бил разпитан и брат му Марсел Матев, който е по-малък от Йоан едва с 10 месеца. Не е ясно дали точно той не е разкрил къде е бил заровен ножът пред полицаите, както и да е бил свидетел на убийството. Макар ДНК експертизата да не е готова, от МВР са убедени, че следите по ножа ще съвпаднат с ДНК профила на Йоан Матев.

Дотук сме събрали доказателства всички преки и косвени и намереният нож дават основание за това обвинение, че 19-годишният Йоан Матев е убиецът от Борисовата градина. Това стана ясно пък от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Нова телевизия.

„Лицето до този момент се възползва от правото си да не дава обяснение. Една от версиите е с цел грабеж, но такъв не е извършен. Не сме установили личен мотив за извършването на това престъпление“, каза още тя.