close
България

Убиецът на 15-годишната Симона: Тя ми съсипа живота

ubiecat Dimitar Gan4ev simona

Осъденият на 30 години затвор убиец на 15-годишна ученичка от Сливен Димитър Генчев поиска намаляване на присъдата си с мотива, че всъщност жертвата била виновна за извършеното от него престъпление.

„Тя е в основата на всичко, съсипа ми живота. Ако не беше тя – нямаше да посегна към ножа…“, написа той в жалбата си до апелативните съдии в Бургас.

Тежкият инцидент стана на 6 ноември 2015 г. в двора на професионалната гимназия „Д-р Димитър Табаков“, където 28- годишният Генчев прободе с нож смъртоносно непълнолетната Симона Великова и направи опит да убие учителката й Стефка Султанова и притеклия се на помощ Красимир Славов-Бахура.

Пред втората инстанция престъпникът заяви че наказанието му е прекомерно завишено и се обоснова със становището си , че тийнейджърката първоначално се съгласила на лична среща, а дошла с преподавателката си, което го изкарало от равновесие.

Той се чувствал „наказан от съдбата“ и аргументира случилото се на стъпалата пред училището със заключението на комплексната съдебно-психиатрична и психологична експертиза.

Към нея добави и твърдението че заради Симона е правил два опита за самоубийство, като претендира че за постигане целите на превенцията са напълно достатъчни и 15 години затвор.

В открито заседание в края на миналата седмица апелативният съд отхвърли категорично претенциите , като припомни, че смъртта на момичето е настъпила в резултат на 20 порезно прободни рани, нанесени по тялото й с нож тип „пеперуда“.

„Симона е станала жертва на агресията и безмилостното отношение на подсъдимия, който под влияние на интензивни емоции на ревност и жажда за притежаване на ученичката, като особено желан и значим обект, е изгубил контрол над действията. Подсъдимият нанасял ударите с ножа с голямо настървение и неописуема ярост, като продължил да прави това въпреки съпротивата на момичето и виковете за помощ на опиталата се да го предпази жена“, се казва в мотивите на съдиите.

Съставът в Бургас е потвърдил присъдата, постановена от Сливенския окръжен съд на 15 септември м.г., пише „Монитор“.

Увеличени са обаче паричните наказания за преживените болки и страдания от родителите на жертвата – майката на Симона ще трябва да получи 180 000 лв., а бащата – 140 000 лв.

Убийството на Симона и тежките наранявания на педагожката Султанова и Бахура станаха повод за затягане на охранителния режим в дворовете на сливенските училища.
Решението подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок.