close
България

Убиецът от Зидарово оставиха в ареста

syd

Окръжен съд – Бургас определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Недялко Т., обвиняем за извършено престъпление по чл. 115 от НК, а именно за това, че на 29.01.2017 г., в с. Зидарово, община Созопол, умишлено умъртвил С.К.

Според Бургаският окръжен съд разследването по делото, макар и в своята начална фаза, е обезпечило доказателствена наличност за обосновано предположение, че Недялко Т. е автор на деянието, в извършването на което е обвинен. По делото са разпитани множество свидетели, двама от които очевидци на разследваното престъпно посегателство.

Събраните до момента данни от свидетелските показания, според съда, сочат за възникнал конфликт между обвиняемия и пострадалия, по повод неуредени финансови въпроси.

В своите мотиви за вземането на най-тежката мярка за неотклонение, Бургаският окръжен съд отчете, че сред доказателствените източници и обясненията на обвиняемия, на инкриминираната дата Недялко Т. е влязъл в дома на пострадалия и след възникналата разпра помежду им е използвал намерен в къщата нож, с който е нанесъл удар в корема на същия. Но поддържаната от обвиняемия теза, отнасяща се до броя нанесени удари по тялото на пострадалия, не се подкрепя от данните, отразени в съдебно-медицинската експертиза. Видно от заключението на експерта медик, при огледа и аутопсията на С.К. са установени 3 прободни рани, една от които, според вещото лице е непосредствената причина за смъртта на С.К.

Според настоящата съдебна инстанция описаните в експертизата три наранявания с нож, свидетелстват за упоритост в действията на обвиняемия, насочени към умъртвяване на жертвата. Съдът отчита още, че актът на нападение, осъществен от обвиняемия, не сочи да е бил провокиран от страна на пострадалия. За настоящия съд престъплението е с висока степен на обществена опасност.

Окръжен съд – Бургас възприе наличието на реална опасност деецът да се укрие или да извърши друго престъпление, изводима на първо място от законовата презумпция по чл. 63, ал. 2, т. 3 от НПК. На следващо място съдът направи изводи в тази насока, основавайки се както на конкретно проявения механизъм на разследваното престъпление, сочещи за слаб самоконтрол от страна на обвиняемия, като предпоставка за противоправно поведение, така и съобразявайки данните, отразени в бюлетина за съдимост на Недялко Т. Видно от справката за съдимост, спрямо обвиняемия е била постановена присъда от 2009 г. за две престъпления. Съдът прие, че макар Недялко Т. да е бил реабилитиран за тези престъпления, това не заличава факта на извършени престъпления. Опасността от укриване съдът намери и в данните по делото, установяващи, че обвиняемия няма постоянно местоживеене, отсядайки в с. Зидарово, във връзка с дейността си на земеделски стопанин.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.