close
България

Увеличиха присъдата на шофьор, причинил смърт на пътя

temida-syd

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас Апелативният съд в града наложи ефективно наказание в размер на 3 г. и 4 м. „лишаване от свобода“ на  Георги Я.( на 23г. от гр. Бургас) и „лишаване от прав да управлява мпс“ за срок от 5г. Той е подсъдим за това, че на 29.11.2015 г. около 16.40 часа на главната алея в к.к.“Слънчев бряг“, общ.Несебър, област Бургас, в района на Т-образно кръстовище до магазин „Перла“ и ресторант „Чучура“ при управление в посока от гр.Несебър към центъра на к.к. „Слънчев бряг“ на моторно превозно средство – лек автомобил „Ситроен“, е нарушил правилата за движение, като управлявал моторното превозно средство със скорост от 79км./час (при позволена 50 км./час), при което приближавайки към пешеходна пътека обозначена с пътна маркировка не пропуснал преминаващия по нея Димитър Д. и не спрял, с което по непредпазливост причинил смъртта му, като деянието е извършено след употреба на високорисково наркотично вещество и на пешеходна пътека – престъпление по чл.343 ал.3 предложение второ и последно б.“б“ предложение първо във вр. с чл.343 ал.1 б.“в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме , че Окръжен съд – Бургас е наложил ефективно наказание „лишаване от свобода“  от 2г. и 8 м. и 4г. „лишаване от право да управлява мпс“ на подсъдимия. Тези наказания бяха увеличени от по-висшата съдебна инстанция.

На 29.11.2015 г. след обяд Георги Я. управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Ситроен“ в посока от гр.Несебър към центъра на к.к. „Слънчев бряг“,област Бургас. Около 16.40 часа автомобила наближил Т-образно кръстовище на главната алея в к.к. “Слънчев бряг“ до магазин „Перла“ и ресторант „Чучура“. Подсъдимият се движел в дясната лента на пътя, който в този участък бил с обща ширина 10 метра и се състоял от три ленти за движение – две по посоката му на движение и една в обратна посока (гр.Несебър). Асфалтовата настилка била суха и без неравности.

В този момент пешеходците Димитър Д. и неговата съпруга предприели пресичане на пътя по пешеходната пътека, като се движели отляво-надясно спрямо посоката на движение на автомобила. Двамата слезнали от разделителния остров, на който се намирали и стъпили на пътното платно. Изчакали да премине лек автомобил, движещ се в най-лявата лента (в посока на движение гр.Несебър) и продължили напред. Пресекли тази лента за движение и навлезли в средната лента на движение. Двамата се огледали отново, при което забелязали движещия се срещу тях автомобил Ситроен“. Свидетелката останала на място, в средната част на пътя, а Димитър Д. продължил движението си напред по пешеходната пътека, като рязко ускорил ход.

Междувременно подсъдимият, който управлявал автомобила със скорост от около 79км./час, също възприел преминаването на пешеходците по пешеходната пътека, но независимо от това продължил движението си напред. Забелязвайки, че Димитър Д. не преустановява предвижването си, на разстояние на около 39.20 метра от пешеходната пътека задействал спирачната система на автомобила, извивайки волана косо в дясно. Въпреки предприетото спиране, направленията на предвижване на пешеходеца и моторното превозно средство се пресекли, което довело до сблъсък и смъртта на Димитър Д.

Подсъдимият  е бил задържан от полицейските служители, тестван е за употреба на алкохол, като пробата била отрицателна. Направена му е била и кръвна проба, която е показала наличие на състави в кръвта, които се отделят като след употреба на канабис.

Решението  на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване пред ВКС.