close
България

Удължават с два месеца извънредната епидемична обстановка

stoicho kacarov

Продължава извънредната епидемична обстановка с 2 месеца. Ще има ново правителство и дотогава е резонно тази обстановка да бъде удължена. Това заяви в студиото на bTV служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Не е ясно дали главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев остава в екипа на здравното министерство. Ще има промени в състава на министерството. Който си върши добре работата, остава на поста си, категоричен е Кацаров.

Националният оперативен щаб не е необходим за управление на кризата, той беше предназначен да дава пресконференции,каза още Кацаров.„Националният оперативен щаб е закрит в средата на април. Не е необходимо да има такъв щаб. Това беше една работна група към министър-председателя, която да съветва бившия министър-председател. Тя не е необходима за управление на кризата. Той, според мен, беше назначен, за да съобщава лошите новини, тези, които премиерът или здравният министър не искат да съобщят на хората. Решенията, според закона, винаги са вземани от здравния министър. Щабът никога не е могъл да прилага каквато и да било мярка. Той беше предназначен да дава пресконференции“, подчерта той. Д-р Кацаров добави, че има достатъчно канали, чрез които да бъде осведомявана обществеността. Той подчерта, че това, което според мен, трябваше да се приложи противопандемичен план и щеше да има по-добро управление на кризата. „Аз имам огромен екип в администрацията освен това получавам съвети от всякъде. Има достатъчно експерти и достатъчно държавни органи“, каза той.

Същевременно д-р Кацаров обясни, че според повечето експерти ако хората не се ваксинират масово през лятото, наесен ще има нова вълна. Той обаче заедно с представители на туризма се опитва да намери баланс за летния сезон у нас. Едно от нещата, които се обсъждат във връзка с туризма, е да се организират безплатни PCR тестове на хората, които влизат у нас. Другото е да се вдигне възрастта на децата при правенето на тези тестове. Само преди дни Кацаров е издал заповед да не се изисква PCR тест до 5-годишна възраст. От туризма настояват за по-висока възраст, обясни той.

От 1 до 10 юни предстои национално проучване, което да покаже колко души са се срещали с вируса у нас, обяви още  здравният министър.