close
България

Удължават с още 20 години живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

aec-kozlodui

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ има проектен ресурс за експлоатация до 2017 година, а шести до 2021 година. Плановете са срокът им на експлоатацията да бъде удължен поне с още 20 години. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Министър Петкова уточни, че на 27 октомври 2016 г. АЕЦ „Козлодуй“ е подала в Агенцията за ядрено регулиране пълния пакет документи за подновяване на лицензията за експлоатация на пети блок за срок от 10 години, който е максимално допустим по Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Тя допълни, че се очаква лицензията да бъде издадена преди 5 ноември 2017 г., когато изтича настоящата.

Енергийният министър каза, че за шести блок са предвидени 227 мерки за изпълнение. Тя припомни, че на 28 януари 2016 г. е бил подписан договор между АЕЦ „Козлодуй“ и „Русатом Сервис – Риск инженеринг“ за изработване на обосновка за продължаване на срока на експлоатация на шести блок до 60 години. По думите й пакетът документи трябва да бъде предаден в срок до 2 октомври 2018 година. /bTV