close
Свят

Унгарците гласуват за квотната система за разпределяне на бежанците

bejanci-migranti

В Унгария започна референдумът за квотната система за разпределение на бежанците, предлагана от Европейската комисия.

Въпросът е: Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента? Правителството лансира допитването и желае да получи отговор „не“.

Искаме колкото е възможно повече хора да отидат и да изразят своето мнение дали намират за приемливо институциите на Европейския съюз да могат да решават без да се допитват до унгарския парламент, когато се касае за това с кой искаме да живеем в нашата държава, каза Золтан Ковач, говорител на правителството.

Унгарската опозиция е разделена в мненията си относно въпроса. Представители на десните партии казват „не“, само Унгарската либерална партия подкрепя отговор „да“. Левите партии призовават гласоподавателите да не вземат участие в референдума, като с тях са съгласни и някои НПО-та.

Според политическия анализатор Атила Джухас референдумът има голямо значение и извън унгарските граници:

Вътрешно, въпросът е доколко Виктор Орбан може да подсили властта си с този референдум и да пребори и без това слабата опозиция. Международната страна на въпроса е докъде може да стигне с политиката си в дестабилизиране на Европейския съюз, и да се опита да противопоставя държави, което и прави унгарското правителство през последната година и половина относно миграцията.

Според допитванията, поне 80 на сто от унгарците, които са решили да гласуват днес, ще отхвърлят квотната система, налагана от Брюксел. Твърде вероятно е обаче избирателната активност да бъде под 50-те процента, изисквани за валидност на референдума.

Основната причина за свикване на референдума не е заплаха от мигрантите, посочи директорът на унгарския институт „Републикон“ Чаба Тод в интервю за „Хоризонт“:

Унгария никога не е била крайна дестинация за бежанците, тя е просто входната врата. Затова въпросът с бежанците е по-скоро политически проблем, отколкото всякакъв друг. Дори да бъдат спазени квотите на ЕС, според тях трябва да бъдат разпределени 120 000 бежанци. Затова казвам, че този референдум е само вътрешнополитически въпрос. Разбира се той е само за квотното разпределение, но след последната среща в Братислава стана ясно, че то вече не е на дневен ред. /БНР