close
LifeStyle

Уникална изложба в Бургас показва „лайфстайла“ на по-заможните българи през XIX

luksyt-19vek-burgas

Уникална изложба показва „лайфстайла“ на по-заможните българи през XIX. Това е периодът на „алафрангата“, когато нашите предци са започнали да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит.

Изложбата се нарича „Луксът на XIX век“ и ще бъде открита за посещение в 18 часа на 17 февруари, петък – зала „Ал. Г. Коджакафалията“ на КЦ „Морско казино“. Тя включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища“ на Регионален исторически музей – Бургас и представя промените във вещния свят на градското население.

Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век извикват на живот все по-голямо производство на декоративни елементи от интериора – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. За статуетки и съдове се използват различни метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави лукса и изкуството достъпни за широк слой граждани.

Колекцията на Регионалния исторически музей в Бургас от европейското приложно изкуство включва голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан. Тези ценни образци са задържани и конфискувани от Регионална митническа дирекция – Бургас при два различни опита за нелегален  трафик на културни ценности през територията на България.

Постъпилата през 1996 г. „френска колекция“ включва 13 бр. настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите са датирани от края на 18 в. и 19 в. Това е епохата на романтизма, чиито идеи се оформят в началото на 19 в. и носят много промени спрямо просвещенския 18 в. Тази епоха е проникнала в света като „религия на чувствата“у носеща ново светоусещане. Представените предмети са част от френското приложно изкуство, проникнало във всекидневието на буржоазията.

През 1998 г. е задържана на митницата и постъпва в музея т.нар. „румънска колекция“ от предмети на декоративното и приложно изкуство. Колекцията съдържа картини, огледала, сервизи. Изложените експонати са произведени в ателиета на Австро-Унгарската империя и Италия – те са част от интериора на европейските домове от началото на 20 в.

Регионалните музеи в Бургас и Русе избраха заедно темата „Луксът на ХIХ век“ и за пръв път я показват пред публика. По този начин бургаската колекция от конфискувани предмети се включва в мобилна изложба и достига до разнообразна публика.

През 2016 г. на Панаира на музейните изложби „Луксът на ХІХ век“ получи от Министерството на културата Награда за концепция на мобилна изложба в Категория „Съвместна изложба“.