close
България

Условна присъда за богослов, разпространявал порно с деца

syd

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура –Бургас съдът наложи условно наказание „лишаване от свобода“ от 1г. и 9м. на Виталий Ч., който държал и разпространявал порнографски материали за създаването, на които са използвани лица ненавършили 18 години.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура –Бургас съдът постанови осъдителна присъда спрямо Виталий Ч. (български гражданин). Той е признат за виновен за това, че на 28.09.2015г. в гр. Бургас, в апартамент, находящ се в гр. Бургас, ул. „Гладстон”, държал на твърд диск на преносим компютър, порнографски материали за създаването, на които е използвано лице ненавършило 18 години, като същите е набавил за себе си чрез информационна технология – интернет връзка и придаден IP адрес към 28.09.2015 г. – престъпление по чл.159 ал.6 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Виталий Ч. е признат за виновен за това, че на 28.09.2015 г.,в гр.Бургас, при условията на съвкупност с горепосоченото деяние, в апартамент, находящ се в гр. Бургас, ул. „Гладстон”, чрез компютърна програма за споделяне на файлове инсталирана на твърд диск на преносим компютър, посредством информационна технология – интернет връзка с доставчик и придаден IP адрес към 28.09.2015 г., разпространявал порнографски материали за създаването, на които е използвано лице ненавършило 18 години – престъпление по чл.159 ал.4 вр. ал.2 вр. чл.23 ал.1 от НК.

Виталий Ч., който има завършена магистърска степен по теология (библейско и догматическо богословие), е с наложено наказание от 1г. и 9м. „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 4 години. Наложена му е и „глоба“ в размер на 2500лв.

Виталий Ч. притежавал преносим компютър зарядно устройство, ведно със съдържащ се в него хард диск , които съхранявал на домашния си адрес в гр.Бургас. Той осъществявал достъп до интернет посредством посочената компютърна конфигурация, чрез услугите на доставчик на интернет. Виталий Ч. проявявал интерес към порнографски материали-аудиовизуално произведения и снимки, за създаването, на които са използвани лица, ненавършили 18 години, и воден от този си интерес започнал да се снабдява с такива произведения от интернет, използвайки собственият си компютър. Снабдяването с тези произведения подсъдимият извършвал посредством компютърна програма за споделяне на файлове, която е била инсталирана на компютъра му.

В СБОП-Бургас постъпила информация,че на 24.06.2015г. потребител с IP адреса на подсъдимия е проявил неестествено повишена активност в интернет пространството, като генерирал голям по обем трафик на данни насочен към сървъри извън територията на Република България. Трафикът бил насочен към сървъри за споделяне на информация, от които се споделяли порнографски видеоматериали с участието на малолетни лица.

При извършването на компютърно-разузнавателни мероприятия служителите на СБОП-Бургас установили, че около 15.20 часа на 28.09.2015г. се разпространява до неограничен брой потребители в интернет пространството файлове с порнографски видеоматериали с участието на малолетни и непълнолетни лица.

При неотложност на случая и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата на 28.09.2015 година за времето от 18.50 часа до 19.30 часа било извършено претърсване и изземване в апартамента, обитаван от подсъдимия. Било установено, че на компютъра е инсталирана компютърна програма за споделяне на файлове. При стартиране на тази програма бил установен файл с обем от 7.05 GB заявен за сподeляне, който при пускането на програмата стартирал споделянето на файловете в него, които били с порнографско съдържание. Било установено, че на работния плод на компютъра се намират изведени две папки с големина от 29.1 GB, които съдържали порнографски материали.

Присъдата на Районен съд-Бургас може да бъде обжалвана пред Окръжен съд –Бургас.