close
България

Ученик от ППМГ „Добри Чинтулов“ е лауреат от национална олимпиада

Кирил

Кирил Шахъмов, дванадесетокласник от ППМГ „Добри Чинтулов“, гр. Сливен, е лауреат от националната олимпиада по гражданско образование, проведена в Трявна в периода 19-21 април 2019 г. Заради престижното представяне му се признава оценка Отличен 6.00 за прием без конкурс във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В националната олимпиада по гражданско образование взеха участие още 7 ученици от ППМГ – осмокласничката Александра Миленова Громова, десетокласничката Даниела Петева Стоева, единадесетокласниците Вероника Петрова Перфанова, Ралица Пламенова Жекова, Виктория Паскалева Панова, Петко Делянов Люцканов и дванадесетокласничката Деница Павлинова Йорданова. Участието е индивидуално, като учениците, допуснати до национален етап, се изправят пред редица изпитания. В първата част на олимпиадата участниците решават казус по актуален граждански проблем. Тази година те избираха да разработят есе по казуси, свързани с конституционно-правните основания за рестрикции при терористична заплаха, с рисковете и предимствата на пряката демокрация, с това, кой трябва да поеме отговорността за неизвинените отсъствия на учениците в училище.

Във втората част защитаваха своите проекти пред жури от университетски преподаватели. Ръководителите г-жа Стефка Генчева и г-жа Анелия Иванова работиха за придобиване на основни граждански компетентности, но и за усвояване на публични умения, необходими за защитата на проектите. За решаване на казусите тази година голям принос имаше обучението по история и цивилизация с г-жа Цветалина Топракчиева. Освен разработката на есе, учениците защитаваха и предварително разработен проект.

Предметът Гражданско образование все още не се преподава като отделна дисциплина и постижението на учениците се дължи на интердисциплинарния подход и активната работа на всички учители, както и на подкрепата на ръководството на училището.