close
България

Учениците излязоха в междусрочна ваканция

klasna-staq-uchilitshe

От днес (1 февруари) всички ученици в страната са в междусрочна ваканция. За първи път през 2023 г. междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни – от 1 до 5 февруари, се припомня в графика за учебното време за настоящата учебна година на Министерството на образованието и науката.

На 6 февруари, понеделник, започва вторият учебен срок, който за дванадесетокласниците завършва на 16 май. За най-малките ученици – от първи до трети клас, учебната година приключва на 31 май. Учениците от четвърти до шести клас ще учат до 15 юни, а връстниците им в спортните училища – до 30 юни. Учениците от седми до 11-и клас завършват годината също на 30 юни, като в периода от 1 юли до 30 август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика, съобщава БТА.

Всички ученици – от първи до 11-и клас, ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко – от 12 до 17 април (сред тях са и дните, когато се празнува Великден).

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за завършилите дванадесети клас ще бъде на 19 май, а на 23 май ще е вторият задължителен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.

Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците е на 29 май, а по математика – на 30 май. На 13 юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на седми и десети клас, а на 16 юни е оценяването по математика. На 14 юни е оценяването по чужд език, а на 19 юни е измерването на дигиталните компетентности.

Дните за матурите – 19 и 23 май, са неучебни, както и тези, в които ще има национално външно оценяване – 13 и 16 юни. 25 май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.