close
България

Ученици от Гимназията по туризъм в Бургас присъстваха на съдебно дело за разпространение на наркотици

1

Ученици от Гимназията по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ присъстваха на открито съдебно заседание на Окръжен съд – Бургас, по дело за държане и разпространение на наркотични вещества.

Делото бе гледано по реда на особените правила на Гл. 29 от НПК, със сключване на споразумение. Окръжен съд – Бургас одобри постигнатото споразумение между подсъдимия Филип Ф., защитника му и Окръжна прокуратура – Бургас, според което подсъдимия се призна за виновен по повдигнатото му обвинение. На Филип Ф. бе наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 1 година, изпълнението на което наказание бе отложено с изпитателен срок от 3 години. Младите хора станаха свидетели на реален съдебен процес, в който бе наложено наказание.

След приключването на заседанието, съдия Катя Господинова разясни на гостите процедурата, по реда на която бе гледано делото, както и мотивите на съдебния състав да одобри споразумението. Също и какви са последствията за подсъдимия от сключването на споразумение. Окръжният магистрат апелира към учениците да се въздържат от подобни неправомерни деяния и да бъдат разумни и мислещи граждани.

Посещението бе част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.