close
България

Ученици от Езикова гимназия Сливен ще представят страната ни в Европейския парламент в Страсбург

1

На 12 януари 2019 г. в град Сливен, зала ‘’Май” се проведе регионално състезание, организирано от Европейския парламент в България. Право на участие имаха ученици между 16 – 18 годишна възраст. На самото състезание се явиха 9 училища от Сливенска и Ямболска области.

Отборите, които премериха сили са: от Сливен – ПГПЗЕ „ Захарий Стоянов”, 5- то СУ „Пейо Яворов”, ПГИ „Д-р Димитър Табаков”  и  ППМГ „ Добри Чинтулов”; от Ямбол – ЕГ „Васил Карагьозов”, ПГИ „ Г. С. Раковски”, ПГХТТ, ПМГ” Атанас Радев” ;  от Стралджа – СУ „П.К .Яворов”

Отборите бяха оценявани от жури в състав: председател – Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България; членове – Владимир Уручев, член на ЕП от групата на ЕНП ; Нено Ненов, акредитиран сътрудник от екипа на Ева Майдел от ЕНП. Като гост в журито беше и заместник – кмета на Община Сливен г-н Стоян Марков

Учениците, представители на Езикова гимназия, спечелиха доверието на журито с перфектно презентиране на знанията си на въпроси, свързани с „Политиката на разширяване на ЕС” и ползите от разширяването му. Темите бяха дискутирани и представени на български и английски език от: Мария Василева – (Маша), Жоржина Иванова, Габриела Йорданова, Дамян Василев,  Деница Балчева; резерви – Станилина Георгиева  и Емануела Кожлеева. Силна опора при подготовката на  учениците  беше Георги Янев – псиголог в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“.

Знанията и добрите умения по дебатиране бяха достойно оценени и получиха заслужена награда – посещение в Страсбург, седалището на Европейския парламент, където в рамките на три дни учениците ще се запознаят с работата на евродепутатите. Така на практика ще приложат и знанията по езиците, по които се обучават в гимназията.