close
България

Ученици от ОУ „Панайот Хитов” опознаха българския фолклор

an7-3

Образователен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен се проведе в ОУ „Панайот Хитов”. Това бе поредното събитие от съвместната дейност на Ансамбъла и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи”. АНПТ е посланик на Фонда в стремежа му да утвърди българското сред децата.

Учениците разбраха как звучат оркестрово народните инструменти кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и контрабас, запознаха се с носиите и танците от добруджанската, шопската и тракийската фолклорни области, с прекрасните български народни песни.

В края на концерта класните ръководители получиха комплекти с 24 рисунки за оцветяване „Хубостта на българката”. Така техните възпитаници ще могат да се включат в конкурса на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” за най-красиво оцветена народна носия чрез творческата работилница „Багрите на Сливен”. Оцветените рисунки трябва да се предоставят в ОДФ-Сливен, а компетентно жури ще определи кои са най-добрите малки художници. Отличените ще получат книжки с послание от българския еврокомисар Мария Габриел.

Най-добрите художници, участвали в кампанията, ще бъдат наградени на 12 май на церемония, която ще се проведе на крепост Туида по време на фестивала „Потомци на войводи”.

Кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи” е инициирана от фондация „Обществен дарителски фонд – Сливен” и Информационен център „Европа директно-Сливен”. Тя е насочена към българските училища по света и е организирана по повод Българското председателство на Съюза на ЕС и Европейската година на културното наследство, които стартираха на 1 януари 2018 г. Българският еврокомисар Мария Габриел се включи в кампанията като финансира повторното отпечатване на издадената от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” книжка за оцветяване „Хубостта на българката – 24 носии от Сливенския край”. Книжката стигна до стотици българчета по света, а сливенските деца оцветяват народни носии в различни творчески работилници.