close
България

Ученици от Самуилово с награди от министъра на образованието

1

За втора поредна година министърът на образованието и науката Красимир Вълчев лично връчи награди на ученици от ОУ „Христо Ботев“ с. Самуилово, общ. Сливен.

През ноември 2018 г. Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” покани учениците от 278 училища, участващи в програмата за намаляване на отпадането от училище „Всеки ученик ще бъде отличник-2” да участват в конкурса „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността!” в разделите „Есе“, „Видиоматериал“ и „Изображение“.

Комисия, съставена от преподаватели в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и учители,  оцени подадените творби и определи 13 най-добре представили се. Сред тях са две деца от ОУ „Христо Ботев“ с. Самуилово. Това са  Виктория Йорданова с второ място в раздел  „Изображение“ и Ростислав Георгиев с поощрителна награда в същия раздел.

Като победители в конкурса те имаха възможността да вземат участие в инициативата на Център „Амалипе“ – ученически лидери – министри и посланици за един ден, като на 8 април бяха гости на Посолство на Федерална Република Германия.

Децата бяха посрещнати много приветливо от Пълномощния министър Йорк Шюграф в неговия офис. Разговаряха по редица въпроси, които вълнуват както малки, така и по-големи. Задаваха въпроси свързани с пътя до върховете на дипломацията. Запознаха се с дейността на институцията и ролята на дипломатическата й мисия в България.

На същия ден, в Националния дворец на децата,  министър Вълчев връчи грамоти и награди на двамата ученици за креативното им представяне в конкурса.

През изминалата учебна година министърът на образованието поздрави и удостои с грамота ученик от същото училище, за отличената му с първо място презентация,  в конкурса на ЦМДЕТ „Амалипе“.

 

текст и снимки: Кремена Войникова