close
България

Ученици от Сливен – на почетен караул пред паметника на Васил Левски

vasil-levski

Почетен караул ще има пред паметника на Васил Левски на площад „Васил Левски“ в Сливен от 9 до 17 часа на 19 февруари, когато се навършват 144 години от гибелта на Апостола на свободата. Инициативата е на Община Сливен, с подкрепата на Регионално управление на образованието и Общински комитет „Васил Левски“.

Ще участват ученици от клубовете „Млади възрожденци“ при Професионална гимназия по механотехника, Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“, Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“, Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Мария Кюри“ и Средно училище „Пейо Яворов“.

На 19 февруари Сливен ще отбележи 144 години от гибелта на Васил Левски. От 10 часа, пред ПМГ „Добри Чинтулов“, ще се състои „Урок по родолюбие“ – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски. От 10.30 часа в квартал „Клуцохор“ ще се състои ритуал по поднасяне на цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски (ул. „Георги Икономов“)- Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов-Брадата и паметника на Таньо войвода, пред релефа на Васил Левски до храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител“ и паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село“.

В 11.30 часа на 19 февруари в катедрален храм „Св. Димитър“ ще се състои панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски. В 12.30 часа на пл. „Васил Левски“ ще се проведе общоградска възпоменателна церемония и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски.

Организатори на честването са Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Общински комитет „Васил Левски“, Сдружение „Мати Болгария“, Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“.