close
България

Ученички сеят сифилис в Бургас

doktor-lekar

Четири млади жени, две от които на възраст 15-19 години, са се заразили със сифилис, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Бургас, цитирани от novini.bg. Момичетата са от общините Бургас и Поморие.

Здравните власти отказват да кажат дали има връзка помежду им. „Факт е, че три от инфектираните са от община Бургас, две от които са във групата 15-19 години, а третата е около 30-те“, съобщи говорителят на ведомството в морския град Елица Карагьозова. Четвъртата заразена жена е от Поморийско и е под 30 години, пише „Черноморски фар“. Сифилисът, наричан още луес, все по-често се установява при ученици, които водят полов живот.

Проблемът засяга повече големите градове, казват специалисти. До диагностицирането на заболяването понякога се стига късно, седмици и месеци след заразяването. Затова и не може със сигурност да се посочи кога е станало заразяването, особено при хаотични сексуални връзки. От РЗИ съобщават още и за нов случай на бактериален менингит. Жертвата е възрастна пенсионерка от община Бургас. Леко покачване има и при болните от остри респираторни заболявания. За изминалата седмица те са 180.