close
България

Учени: Грипните ваксини защитават само 20-30%

vaksina

Едва 20-30 на сто от хората, които са се ваксинирали против грип през изминалата година, са били реално защитени. Това сочи изследване на учени от Факултета по медицина на университета в Пенсилвания. В проучването се посочва още, че ефективността на противогрипните ваксини при децата от 6 месеца до 8-годишна възраст е около 48%.

„Това не е новина и се случва всяка година“, увери пред Нова ТВ доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозна болница.

Една от причините за неособено високата ефективност на противогрипните ваксини е в това, че вирусите мутират и се изменят, а ваксината се разработва срещу определени щамове, обясни експертът.

Той беше категоричен, че ваксинирането е най-разумното, което човек може да направи за себе си и децата си, за да се предпази от грипа с достиженията на науката към момента.

„Имунната система на повечето хора си работи добре и се разболяват тези, които не са се сблъсквали със съответния вирус“, каза доц. Мангъров. Той сподели, че той лично и всички негови близки се ваксинират и препоръча на хората и те да го направят. /standartnews.com