close
Свят

Учени изобретиха робот със самосъзнание

robot

Учени от САЩ са изобретили робот със самосъзнание, способен да функционира самостоятелно без никакви инструкции, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс роботикс“, съобщи БТА.

Постижението на инженери от Колумбийския университет в Ню Йорк е окачествено като важен научен пробив и връхна точка в роботизираните изобретения.

Професор Ход Липсън и колегите му от лабораторията Криейтив машийнс са създали механична ръка, която е в състояние да се самопрограмира, дори след като е регистрирала неизправност.

Начинът на действие на робота е сходен с този на новородено бебе, което лежи в кошчето и самостоятелно изучава и придобива представа за заобикалящата го среда.

Според учените за първи път робот проявява способност да си представи самия себе си и да осъзнае предназначението си, разбирайки как да действа без вградена механика.

„Способността на нашия робот да си представи самия себе си е недодялана в сравнение с тази на човека. Въпреки това смятаме, че тя открива пътя към машинното самосъзнание“, казва Липсън.

Механичната ръка е проектирана без познание за физика, геометрия или динамика. След като е прекарал 35 часа, движейки се без определена цел, механизмът е успял да придобие необходимото познание и да си представи способностите си.

Скоро след това роботизираната ръка е била в състояние да изгради собствена биомеханика, позволяваща й „умно“ да хваща и пуска предмети. Роботът е изпълнил и други задачи като писане с маркер.

Изследователите са отпечатали триизмерна деформирана част, за да симулират неизправност и да проверят дали роботът ще я отчете и ще приспособи механиката си. Роботизираната ръка е успяла да долови неизправността и се е пригодила да продължи да върши задачите си, въпреки деформираната част.

Специалистите отбелязват, че самопознанието може да доведе до появата на по-гъвкави и приспособими системи. Въпреки това някои учени смятат, че роботите никога нямат да имат способността да развият собствен толкова сложен интелект, колкото е човешкият.