close
LifeStyle

Учени: Продължителността на брака е свързана с гените ни

dylag-jivot-pensioneri

Учени установиха, че продължителността на брака e свързана с определен вид генен рецептор в организма ни, пише в. „Дейли Мейл“.

Учени от Йейлския университет изследвали 178 женени двойки на възраст между 37 и 90 години. Участниците в проучването трябвало да попълнят въпросници относно брака им и неговата стабилност. В същото време им били взети натривки с генетичен материал. От направените изследвания се доказало, че двойките, които притежават специфична вариация в техния генен рецептор на окситоцина, се радват на по-продължителен и стабилен брак, предава БТА.

Окситоцинът е хормон, който е от съществено значение за социалното общуване и често е наричан „хормонът на любовта“. Той играе важна роля в изграждането на стабилни връзки.

Въпросният генен вариант на окситоцин-рецептора е наречен OXTR rs 53576. При предишни проучвания се оказа, че той е свързан с черти на характера като емоционална стабилност, емпатия и общителност. Проучването на учените от Йейлския университет е първото, което свързва продължителността на брака с генни фактори, изтъква неговият автор Джоан Монин.