close
България

Учители обидени от ново изискване за ежегодни психотестове

klasna-staq

Наредбата за задължителни психотестове за педагозите веднъж годишно е обидна. Това каза пред БНР учителят по физика Виолета Тачева.

Тачева сподели, че страшно много обича работата си, но напоследък се чувства зле като учител. За това допринасяло непрекъснатото съмнение дали всичко е свършила както трябва, дали е в срок с някакви информации. „Просто времето ми отиде в някакви такива безсмислени неща, остава ми все по-малко време да вляза „под кожата на децата“, за да работя с тях“, споделя още преподавателката.

Тя намира за смешни аргументите на просветното министерство за въвеждане на такова изискване. Тачева има усещането, че огромна част от гилдията се мъчи да се оттегли от професията. Факт е също, че млади хора не влизат в учителската професия.

Учителката по физика припомни, че при постъпване на работа, човек така или иначе доказва състоянието и образованието си. Затова тя смята, че е обидно след това да се изискват психотестовете. По думите й това важи и за лекарите, и за полицаите.

От своя страна адвокат Анели Чобанова смята, че Комисията за защита от дискриминация (КЗД) би трябвало да бъде сезирана заради новата наредба. Чобанова е бивш член на комисията. Според нея липсва предварителна оценка на въздействието, която е задължителна за всеки законотворец, който въвежда закон или подзаконов нормативен акт, какъвто е наредбата.

Анели Чобанова подчерта, че ако Комисията по дискриминация бъде сезирана, тя ще се занимае с казуса.