close
България

Фермерите отчитат изключително ниски продажби на агнешко преди Гергьовден

agneshko meso

Изключително ниски продажби на агнешко преди Гергьовден отчитат родните фермери тази година. Като основна причина животновъдите посочват големия внос на месо от Румъния и Македония още преди великденските празници, съобщи БНТ. Това налага и намаляване на изкупната цена на българското агнешко.

Милчо Ангелов се занимава с развъждане и продажба на овце повече от 20 години. Фермата му се намира в село Балканци край Стражица и в момента се грижи за стадо от 300 животни. Коментира, че тази година е първата, в която има толкова малко продажби.

Предвидената бройка агнета за Великден не се продала, което наложило и спадане на цената за Гергьовден. Животновъдът е категоричен, че предни години стойността на килограм агнешко достигала дори до шест лева. И докато изкупната цена на родното агнешко е ниска, то продажната в хранителните вериги е висока, категорични са купувачите.

Въпреки вносното агнешко от Румъния и Македония, и тази година най-търсено остава българското. Купуват се предимно плешки и бутове, а здравните експерти напомнят да се следи и за задължителния печат върху месото, който отговаря за неговото качество.