close
България

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим събра стотици посетители в Котел

347

Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим събра  стотици посетители в Котел, макар че само преди дни градът пострада от придошлата река Котленска. Наводнени бяха домове и пътища.

Реагирахме много бързо и успяхме да нормализираме инфраструктурата, за да станат достъпни улиците за леки автомобили, за екипи на Бърза помощ, каза кметът на общината Коста Каранашев.

Дезинфекцирани са били всички райони, БЧК са подпомогнали хората със завивки. От общинския съвет са гласували помощ за тях в размер на 30 000 лева. Водата в града все още е с голяма мътност и не е годна за пиене; очаква се в близките дни положението да се нормализира, посочи Каранашев.

Фестивалът се прави в парка „Изворите“ в края на юни и съчетава занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинария, танци, музика и изложение на ръчно тъкани котленски килими.  Идеята му е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло. Близо 15 000 души са посетили празника през 2018 година.

 

Източник: БТА