close
LifeStyle

Фолиева киселина и витамин В за здраво сърце

hrana

Оказва се, че това до голяма степен е вярно, защото нови глобални изследвания показали, че далеч не всички прехвалени добавки действат на кръвоносните съдове. А кои тогава са най-полезни и могат да защитят от инфаркт и инсулт?

Единствено витамините от група В – фолиева киселина, витамин В6 и витамин В12 значително понижават риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

“Мултивитамините, витамин D, калцият, витамин С, включително бета-каротинът и селенът не показват ефективност в профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, инфаркта и инсулта. Нито пък повишават продължителността на живота на хората, както на тези с витаминен дефицит, така и на онези, които не страдат от такъв”, обясни д-р Дейвид Дженкинс от Университета в Торино в своя статия, публикувана в популярно медицинско списание.

Единствените витамини, които значително понижават риска от сърдечносъдови заболявания, включително инсулт, са тези от група В – фолиева киселина, витамин В6 и витамин В12. Също така резултати от голямо китайско изследване по първична профилактика на инсулта показали способността на фолиевата киселина в понижаването на риска от сърдечносъдови заболявания и в частност на инсулта. Оказва се, че приемът на фолиева киселина понижава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания с повече от 22%.

“Полезното действие на фолиевата киселина се наблюдава и при пациенти с бъбречна недостатъчност”, отбелязва д-р Дейвид Спенс от Университета в щата Онтарио в Канада.

Изследователите отбелязват, че приемът на добавки за лечение на витаминен дефицит е модерно заради “пропаганда и демонстрация на здравословен начин на живот” дори човек да не страда от такъв дефицит. Така смята и д-р Ерин Донели Мичос от школата по обществено здраве “Джон Хопкинс Блумберг” в Балтимор.

“Хората трябва да спрат да харчат парите си за витамини и биодобавки, като вместо това започнат да употребяват здравословна храна – например пресни плодове и зеленчуци, ядки също, които са богати на натурални витамини и минерали”, препоръчва д-р Мичос.

Коментирайки недостатъчната ефективност на биодобавките, д-р Дженкинс казва, че резултатите от китайското изследване съобщават за понижаване на риска от инсулт след прием само на фолиева киселина. И е редно да бъдат проучени свойствата и на другите витамини от групата В. Защото степента на дефицит на фолиева киселина, витамините В12 и В6 може да бъде измерена.

Възможно е полезните свойства на фолиевата киселина да се наблюдават само при пациенти с дефицит на този витамин и риск от инсулт. Такава оценка е нужна и по отношение на възрастните пациенти. И все пак учените смятат, че преди да се вземе решение за назначаване на терапия с фолиева киселина, е необходимо по-обстойно проучване на този витамин. /zdrave.to