close
България

Форум за ЕС в Котел: Общината се подготвя да усвои 22,5 млн.лева европейски средства

IMG_6310

Юбилейната 10-годишнина от приемането на България в ЕС и предстоящото Българско  председателство на Съвета на ЕС бяха тема на дискусионен форум,  който се проведе на 31 октомври следобяд в община Котел. Това е второто поред събитие по инициатива на областния управител Чавдар Божурски, свързано с Комуникационната стратегия на страната ни за ЕС.  Срещата се състоя в заседателната зала на общинския съвет. Тя бе част от празничния календар на Котел послучай 1 ноември – Ден на народните будители и празник на града.

Областният управител откри форума и приветства участниците в него – Коста Каранашев, кмет на общината-организатор, и екипа му, председателя на общинския съвет Христина Чолакова, служители, граждани, общественици.  „Всичко, което са искали възрожденците на Котел преди 150 години, е факт.  Българският  народ и държава са вече равноправни членове на ЕС”, заяви кметът Каранашев.  Областният информационен център-Сливен запозна присъстващите с ролята на европейските институции и предстоящото председателство.

Зам.-кметът Румен Стоилов съобщи, че община Котел е оказала подкрепа и на партньори. Вече са одобрени 6 от общо 8 проекта за 3 млн.лева  за реставриране на православните църкви в общината.  Съвместно с читалищата са изработени 7 проекта за над 2 млн.лева, за които се търси реализация. В бъдеще предстои обновяване на площадните пространства в Котел и селата, на гробищните паркове,  предстоят ремонти на обществени сгради за енергийна ефективност.  Служители на местната администрация представиха европроектите на общината през двата програмни периода. През първия  – 2007-2013 г., са усвоени средства за 7,6 млн.лева.  През втория – 2014 до 2020 г.,  вече се работи или предстои да започне работа по проекти за 22,5 млн.лева. С финансиране от ЕС е създаден социално-здравен център за 343 хил.лева, с помощ от 490 хил.лева 168 възрастни, нуждаещи се граждани са получили услугите на социални асистенти, домашни помощници и медицински специалисти, съвместно с общините Върбица и Сунгурларе е създадена местна инициативна група, чиято стратегия е одобрена и се очаква да бъдат усвоени 5,7 млн.лева.  Предстои рехабилитация на улици и тротоарни настилки в града за 2 млн.лева, както и обновяване на вътрешната водопроводна мрежа и изграждане на съоръжения в  селата Тича, Нейково, Пъдарево и Жеравна.  Проектът, който вече действа и който ще работи до края на 2019 г., е свързан с осигуряването на топъл обяд на 2 200 лица и семейства. Стойността му е 7,2 млн.лева.

Срещата приключи с изпълнения на учениците от Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев”.  Възпитаниците на учебното заведения  от много години насам представят  таланта си, своя град и страната ни на световните сцени. Организаторите подчертаха, че фолклорът е народната памет за обичаите, традициите, културата и историята, с които идентичността на България присъства в общия европейски дом.