close
Свят

Франция се отказа от касовите бележки

fiskalno ustroistvo

Две седмици след промяната голяма част от французите все още не могат да свикнат с нея и продължават да търсят своята касова бележка, въпреки че на много места специални пана пред касите уведомяват, че касови бележки вече се издават само ако бъдат поискани. За много хората касовият бон е удостоверение за сигурност, че покупката е платена и гарантирана. Други пък се нуждаят от него за да водят семейното си счетоводство.

Въвеждането на мярката беше отлагано неколкократно, а решението за премахването на бележките е част от промените в закона срещу разхищението, информира NOVA.

Всяка година в страната се отпечатват 30 милиарда бележки. Целта след промяната е годишно да бъдат спестени 150 000 тона хартия, а 25 млн. дървета да останат неотсечени.

Освен това, друг важен аргумент е, че населението няма да бъде в контакт с вредните химикали, които се използват за отпечатване на бележката.

Така или иначе хартиената касовата бележка изчезва от френските магазини, но клиентът ще продължи да получава касовия бон по дигитален начин – като QR код, смс, на мейл или като съобщение в банковото приложение.

Касовите бележки остават и при купуване на по-големи покупки и на електротехника, тъй като в тези случаи те продължават да бъдат гаранция.