close
България

Фризьорките в база „Ново село“ изкарват по 2000 лева

frizior

Военният полигон „Ново село“ не е това, което беше по времето на Варшавския договор. От онези години остана само площта му. През 1982 г. „Ново село“ бе основният „театър“ на бойните действия по време на учението „Щит 82“. В него участваха хиляди български военнослужещи. Днес база „Ново село“ се готви за най-голямото учение на НАТО през последния четвърт век – „Сейбър гардиън“, в което ще участват 4000 бойци от нашата армия. В момента на полигона има близо 2000 рейнджъри от всички държави членки на алианса. Тренировките не спират през всичките 24-часа в денонощието. Логистиката е най-голямата разлика с ученията по времето на Варшавския договор. Днес тя е на изключително ниво.

„Ново село“ обаче дава работа на хиляди българи. Фризьорка на база „Ново село“ например изкарва над две хиляди лева месечно. Тези пари са само за работата в българо-американската база. Ангажираните там фризьорки обаче отделно си имат клиентела в Сливен и в Ямбол, където работят през останалото време. Така на практика една фризьорка в базата взима колкото кмет на областен център или младши магистрат, съобщиха пред „Стандарт“ работници в българо-американското отбранително съоръжение. Фризьорките при нас са най-скъпо платените от средния персонал. Официално те получават около 1000 лева за три до четири пъти по осем часа седмично работа на базата. Бакшишите им обаче надхвърлят официалната заплата, твърдят запознати.

„Това е точно така. Докато работих там, аз рядко се прибирах с по-малко от 100 лв. само от бакшиши. Просто американците считат даването на бакшиш не само за нещо нормално, но и редно и го правят винаги, когато са доволни. Най-малкият бакшиш при мен не е бил под 5 лв. Те обикновено дават по 5 или 10 долара, но също така плащат и в евро, и в левове. Ние подстригвахме редовно не само мъже, но и много жени, които са немалка част от контингентите на базата“, сподели пред „Стандарт“ Пепа М., която доскоро е работела като фризьорка в базата. Наложило й се да напусне, защото имала проблем с английския. „Сега уча активно и се надявам да успея да се върна, работата там ми харесва и я върша с удоволствие“, каза тя. Работата на фризьорките през последните седмици се е увеличила в пъти. Първо, защото са пристигнали нови военни от всички страни членки на НАТО. Втората причина е затоплянето на времето, което кара рейнджърите да се подстригват по-често.
„Стандарт“ научи, че заплатите на ръководния цивилен персонал в базата е между 1500 и 2500 лв. месечно. По 800 лв. взимат готвачите и строителните работници. Шофьорите са със заплати между 700 и 800 лв. Помощниците в кухнята и хигиенистките вземат по 600 лв. Дори областен град като Сливен може да завиди на спортната зала в база „Ново село“. Условията в базата са като в тризвезден хотел. /standartnews.com