close
LifeStyle

Фъстъченото масло може да открива Алцхаймер

fystycheno-maslo

Според последните проучвания фъстъченото масло е едно от най-добрите средства за диагностициране на Алцхаймер и то в ранен етап. Причината за това е, че по рецепторите за мирис можем да изловим първите признаци на болестта. Специалистите в областта на мозъчната хирургия и неврологията твърдят, че това може да се установи най-точно със способността ни да усещаме миризмата на фъстъченото масло.

Това е така, защото обонянието е свързано с черепномозъчните нерви и отслабването му е един от признаците за ранен етап на Алцхаймер и за нарушаване на мозъчните функции. Фъстъченото масло е най-доброто средство, тъй като той е чист одорант. Какво представлява самият тест? Пациентът затваря очите си, запушва едната си ноздра и продължава да диша през другата, докато лекарят бавно приближава лъжица с фъстъчено масло към носа му, докато не усети мириса. Следва почивка от 90 секунди и се повтаря същото с другата ноздра.

В зависимост от това на каква дистанция пациентът усети миризмата на фъстъченото масло, може да бъде установено дали човекът страда от ранна форма на Алцхаймер. При хората с това заболяване е характерно да не усетят миризмата на фъстъченото масло с лявата си ноздра на разстояние повече от 10 см.

Според специалисти това е чудесен метод да се установи Алцхаймер в ранен етап и съответно да бъдат взети мерки като изследвания и лечение. Много е важно при тази болест да бъдат предприети действия навреме, за да се забави нейното задълбочаване.