close
България

Хванаха 400 кг хероин

heroin

След разследване на прокуратурата, МВР и Агенция „Митници“ по противодействие на наркотрафика са задържани над 400 кг хероин.

Подробности съобщиха на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Младен Маринов и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Главният прокурор Сотир Цацаров припомни предишни два случая на заловени количества хероин. И в двата случая пратката идва от Иран. При първия е проверен тир, по документи превозващ доматено пюре. В консервите от доматено пюре при проверка е открито голямо количество хероин.

На 24 април, 2017г. спират за щателна проверка ТИР, превозващ консерви с подправки за паниране на пиле. Шофьорът е 56-годишен иранец. В тира намират 214 кг хероин. По документи тирът е с крайна дестинация Полша. Крайният получател на първата пратка е Холандия. И при втория случай се оказва, че крайният получател е Холандия, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Вчера около 5.30 сутринта на „Видин-Калафат“ спират товарен автомобил, който превозва 25 палета теракотни плочки от България за Холандия, разказа Георги Костов.

Товарният автомобил е отклонен за проверка и се установяват аномалии – остра миризма на оцетна киселина. В последните два реда на плочките във всяко каре се оказват залепени две плочки, между които е поставен пресован хероин под формата на плоча, поставен в найлонов плик.  Оказва се, че количеството е в размер на 423 кг хероин. Той е с чистота 70% и стойността му възлиза на повече от 63 млн. лв. Георги Костов уточни, че благодарение на добрата работа на координационния център за противодействие на контрабандата институциите са сработили много добре и само за няколко часа МВР успява да задържи търговския доставчик от България.

Успяхме да установим склада, където е произвеждана стоката, каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Проследен беше целият й път, от преминаваето през българо-турската граница, до мястото където е разтоварена стоката.

Трябваше да се прекъсне връзката с Иран, която е много рискова страна при превоза на стоки със западна Европа. Продължават и процесуално следствените действия. Разпити на свидетели, работници.

Иззети са и 8 кг и 235 гр хероин, предназначено за консумация в столицата. Има задържани две лица. Едното е криминално проявено. Количеството не е толкова, толкова задържаното на митниците, поясни Маринов. /trud.bg