close
LifeStyle

Ходенето – перфектният фитнес

hodene-pesha

Следващият път, в който се двоумите дали да ползвате градския транспорт за две спирки, или да тръгнете пеш, имайте предвид следните факти:

Здраво сърце
Ходенето намалява нивата на холестерола във вашето тяло. Това означава, че ви предпазва от сърдечно-съдови проблеми, които биха ви застрашавали, ако водите заседнал начин на живот. Подобно равномерно натоварване тренира сърцето и то изпомпва кръвта из тялото по-интензивно.

Нормално кръвно
Високото кръвно налягане е тясно свързано с индекса на телесната маса (ИТМ). Ако вървите всеки ден поне по 20 минути със средно темпо, ще подобрите своя ИТМ. Същевременно ходенето кара различни групи от мускули да „работят“, което пък намалява нивата на кръвното налягане. Така организмът ви ще бъде предпазен от много проблеми, като например сърдечен удар или дисфункция на бъбреците.

Оръжие срещу рака
Ходенето е ефективен начин да контролирате риска от активиране на канцерогенни вещества във вашия организъм. Ако пък се лекувате чрез химиотерапия, активното ходене ще ви помогне да намалите страничните ефекти.

Вълнуващи сексуални преживявания
Редовното и бързо ходене може да ви помогне да се справяте по-добре в леглото. Сексът ще бъде много по-вълнуващ, ако сте в добра физическа форма и за вас, и за вашия партньор. Изминаването на 2-3 км дневно пеш, подобрява кръвообращението ви. По този начин ще бъдете по-малко застрашени от импотентност.

Здрав дух в здраво тяло
Ненапразно са го казали хората! Ходенето е своеобразно оставане насаме със себе си. Подредете своите мисли и се отървете от натрупания стрес. Активното движение ще ви пази далеч от депресивни състояния и ще ви кара да се чувствате щастливи и заредени с енергия през целия ден.

Желаното тегло
Искате да изгорите някоя и друга калория? Започнете да ходите пеш! Тънката талия е на няколко крачки разстояние, които обаче трябва да изминавате ежедневно. Скоростта в случая отново е важна, затова обуйте бързоходките и дим да ви няма!

Бистър ум
Ходенето подобрява кръвоснабдяването на вашия мозък, което пък влияе пряко на начина, по който функционира. Може дори да подобрите паметта си, ако редовно правите това лесно физическо упражнение. Активното движение се препоръчва на пациенти с деменция, именно защото състоянието им може да се подобри по този неочакван начин.

Дълъг живот
Различни проучвания сочат, че 30-минутно ежедневно натоварване увеличава живота на човек с 1,3 години. Още повече, чрез ходенето всеки ден ще се предпазите от проблеми, които идват с напредването на възрастта, като артрита, съветва rozali.com.