close
България

Ходим на очен лекар само при нужда

ochen-doktor

Близо 71% от българите посещават очен лекар само при нужда и възникнал проблем. Това показват данни от проучване, извършено от социологическа агенция „Маркет Линкс“.

Допитването е направено през юли сред 1000 души на възраст 20-45 години. Сред участниците 47% са с висше образование, 51% – със средно, а останалите – с основно.

„За налично зрително нарушение са съобщили 30% от участвалите в проучването, като нарушенията са основно късогледство, далекогледство и астигматизъм“, каза доц. Андрей Андреев, офталмолог в очна клиника, цитиран от БТА.

Най-често използваната защита за очи са слънчеви очила, очила за компютър или „изкуствени сълзи“, показва още проучването. Над 50% от запитаните отговарят, че само са чували за лазерна корекция на зрението, а едва 3% са я използвали. Над 20% изобщо не са чували за такава възможност.

„Лазерната корекция на зрението не е метод, който се прилага на всички пациенти“, каза д-р Иво Боршуков. Той подчерта, че прегледите преди лазерната терапия са много по-обстойни в сравнение със стандартния преглед. Лазерната корекция не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Лекарите препоръчаха на работещите с компютър на всеки 15 минути да отместват погледа си от екрана, а на всеки час – раздвижване на тялото.