close
България

Хората в Драгоданово: Децата от интерната крадат, заплашват и псуват на майка

dragodanovo

Жителите на сливенското село Драгоданово отново настояват местният Социално-педагогическия интернат да бъде закрит. От вчера има и подписка в подкрепа на искането им.

В интерната са настанени 30 младежи. Местните разказват, че вместо да са в час, те излизат по всяко време, извършват кражби по домовете, вандалски прояви, нападения над възрастни хора по улиците. Подозират ги, че са замесени и в смъртта на местен жител.

Пред bTV жители на селото разказаха как са станали жертва на набези. На един от тях възпитаници на интерната откраднали парите, спестени за дърва, и останал без отопление през зимата.

Обран бил и медицинският пункт. И при двата случая извършителите са установени, но не са последвали мерки.

Имало случаи, в които децата влизат в дома на възрастни хора, блъскат ги и им обират хладилниците.

„Ако му направиш забележка, те псува на майка. Ако се опиташ да го сплашиш, казва, че ще те съди в Европейския съд“, разказа местен жител.

Напрежението в селото ескалирало, след като негов жител бил намерен починал в изоставена сграда, където често се събират деца от интерната, а според местните – се използва като публичен дом, разказа инициаторът на подписката за закриване на заведението.

Директорът на интерната не беше открит за коментар, тъй като е в отпуска, а зам.-директорът не пожела да застане пред камерата, но каза, че обвиненията трябва да бъдат доказани. /bTV