close
България

Хотелиери по морето молят роми да им работят за 700 лева плюс бакшиш, безплатна нощувка и храна

cigani-more-romi

700 лв. чисто плюс бакшиша, безплатна нощувка и храна. Така започват преговорите с поредния „кандидат“ за сервитьор в малък хотел-ресторант 3 звезди в Черноморец. Кандидат е условно казано, защото кандидати няма! Преговорите се водят с роми от близките села в община Созопол, които собственикът на туристическия обект обикаля от две седмици, за да събира персонал – нужен от 1 юни до 30 септември, пише „Флагман“.

Желаещи да работят в очертаващия се изключително силен сезон сред българите с бяла кожа няма. Просто няма! Затова този бизнесмен не е единствен, който моли ромите от селата във вътрешността да дойдат и да спасяват положението. Това е отчайващото признание на Т.М., дългогодишен играч в туристическия бизнес по Южното Черноморие. Човекът разказва пред „Флагман“ още подробности около ужаса, с който се сблъскват колегите му, подготвящи обектите за лятото.

Първите автобуси с организирани чужди туристи вече са по хотелите в Слънчев бряг, Поморие, Созопол. Положението с персонала обаче навсякъде е плачевно. Заведенията все още не са отворили. Ето как продължават неволите на управителите на заведения в тези решаващи две седмици до 24 май, като имате предвид, че 700-е лева чисти се дават, след като наетият служител получава и трудов договор с платени осигуровки – за сметка на работодателя, защото вече никой не рискува да наема кадри на черно.

„Кандидат-сервитьорът“ обаче не желае да фигурира с името си пред контролните органи и настоява, ако изобщо почне работа, да взема заплата на ръка и да сервира нелегално. Причината – той е регистриран в Бюрото по труда и иска да си взема от там социалната помощ. На него не му пука, че шефът ще отнесе глоба затова, че не е регистрирал трудов договор и не го е осигурил за тия три месеца.

„Изпитът“ продължава с решаване на тест за интелигентност. Напр. клиент поръчва три кебапчета, 1 бира, две филии хляб – отразяване ръкописно в тефтерче (не в компютър). Оказва се, че ромът, който е с диплома за основно образование, изобщо не може да пише. И това е масово явление при наемането на персонал за най-ниската категория заведения. Към момента пратеници на петзвездни хотели и ресторанти са се изнесли в Молдова и Украйна, откъдето на място интервюират кандидати за работа – сервитьори и камериерки. Ще се окажем пред най-големия си провал в туризма, защото недостигът на кадри е повсеместен, коментират от бранша.

Снимка: „Флагман“