close
LifeStyle

Храната на пода, бактериите и 5-секундното правило

hrana-na-poda-hiliq

Всички сме изпадали в ситуация, в която докато подготвяме нещо за хапване или в момента на ядене, внезапно го изпускаме на пода. Обикновено мигновено вдигаме храната и прилагайки разпространената максима, „ако е стояло само пет секунди на пода, не е проблем“, я изяждаме без да се замислим.

Men’s Health обаче разкриват, така нареченото правило на петте секунди е изцяло погрешно. Проведени са многобройни проучвания, за да се разбере истината.

Стига се до заключението, че дори и минимална част от храната да е била на пода за само пет секунди или по-малко, вече е прехвърлила значително количество бактерии върху нея. И то независимо от вида на храната, повърхността и колко чисто/мръсно е мястото, където е паднала.

Има много теории за това как се е появило правилото на петте секунди. Най-популярната идва от времето на монголския завоевател Чингис хан, за който се казва, че е имал разбиране, наречено „правилото на хана“.

Правилото на хана се изразявало в това, че завоевателят позволявал храната да падне на пода, а след това просто я оставял там и някой друг я изяждал. Всяко изпуснато ядене оставало на мястото си от няколко часа до няколко дни.

Разсъжденията на Чингис хан били, че всяка храна, приготвена за неговата консумация, би била достатъчно добра, за да се яде от друг човек, дори и да е събирала прах на земята в продължение на часове или дни.

За радост ние не сме поданици на Чингис хан и няма нужда да следваме правилата му. Така че, когато ни се случи да изпуснем храна, трябва да я изхвърлим на мига, защото тези няколко секунди, докато е на пода, са достатъчни, за да се прехвърлят стотици бактерии върху нея. /lifestyle.bg