close
LifeStyle

Храни за добро настроение

gorski-plodove

През пролетта често се появява чувство на потиснатост, което може да прерасне в депресия. Ето няколко предложения, които подобрят нивата на „щастливите“ хормони в организма:

Тъмни листни зеленчуци
Такива са спанак, къдраво зеле, швейцарско цвекло. Тези храни могат да предотвратят превръщането на нормалните клетки в ракови и да поддържат организма „в готовност“ за защита срещу канцерогенните организми.
Консумацията на тези зеленчуци е полезна и срещу възпалителните процеси. Според данни на проучване, публикувано в JAMA Psychiatry, тежката депресия има връзка с възпаление в мозъка. Тъмните листни зеленчуци са важни за здравето, тъй като съдържат голямо количество от витамините А, C, E и K, заедно с минерали и фитохимикали.

Орехи
Тези ядки са сред най-богатите растителни източници на важните омега-3 мастни киселини. Редица проучвания демонстрират как те подпомагат мозъчната функция и облекчават симптомите на депресия.

Горски плодове
Боровинки, малини, ягоди и къпини са сред плодовете, които съдържат най-високи нива антиоксиданти. Според данни на проучване, поместено в Journal of Nutritional and Environmental Medicine, пациентите, които приемат антиоксиданти, се установява значително облекчаване на симптомите на депресия. Проучването продължава за период от две години.

Гъби
Веществата, които се съдържат в гъбите, помагат за понижаването на кръвната захар. Гъбите също така действат и като пробиотик и насърчават „добрите“ бактерии в червата. И тъй като нервните клетки в червата са отговорни за 80 – 90% от синтезирането на серотонин, е важно да се обърне внимание на здравето на червата.