close
LifeStyle

Храни, облекчаващи болката

chai-djindjifil

Справянето с проблема с болките в тялото не е лесна задача. Тя може да се появи по всяко време и има различен итензитет. Кара ни да се чувстваме некомфортно, най-вече на работа. На пазара има много медикаменти, които носят моментно облекчение, но и странични ефекти като гадене, замаяност, главоболие, отпадналост и други.  Статистиката показва, че близо 50 милиона американци страдат от хронични болки. Голяма част от тях се нуждаят от по-сериозни грижи, защото стават нетрудоспособни заради здравословния проблем. Има няколко алтернативни начина за справяне с болката в различните части на тялото. Това са акопунктурата, спинална анестезия, терапии с масаж, релаксиращи техники, тай чи, йогата. Можем да ги комбинираме с хранителен режим, който също ще допринесе за намаляване на болката. Ето кои храни са подходящи в случая:

Джинджифил

Популярният корен не се използва само за подправка и облекчаване на кашлицата и болките в гърлото. Джинджифилът съдържа протеини, които действат като нестероидно противовъзпалително лекарство без странични ефекти за организма. Препоръчва се за консумация от хора, които имат остеоартрит. Джинджифилът също тушира болката при мигрена и мускулни болки след интензивни тренировки. Ако имаме простуда и грип, можем да си настържем малко джинджифил и да го смесим с мед. Не трябва да поглъщаме повече от 4 грама на ден, а за бременните количеството трябва да е 1 грам. Добре е да знаем, че чаят от джинджифил също помага, но е силен почти колкото кафето.

Спанак

Още една причина да се храним със зеленолистни зеленчуци. Спанакът е богат на витамин B и калций, които облекчават пептична язва, включваща хронична болка. Две купички спанак са ни напълно достатъчни за деня, за да се заредим с витамините, облекчаващи болката. Зеленчукът може да се направи на смути, на салата, както и да се сготви по различни начини.

Мента

Вкусът на растението винаги се асоциира с бонбони и дъвки. Но освен това се използва за подправка и ароматерапия. Ментата помага при главоболие и мускулни болки. Чаят се препоръчва най-вече при болки в корема. Можем да пием максимум по четири чаши на ден без проблем. В някои дрогерии се продава и масло от мента, които също облекчава болката, но ни е нужна консултация с лекар преди да започнем да го ползваме.

 Храни, богати на омега-3

Важно е да добавим здравословни мазнини в диетата си. Храните, богати на омега-3 мастни киселини като риба, семена, слънчогледовото олио, яйца и ядки, имат противовъзпалително действие. Те се борят с болката в тялото, намаляват червенината на кожата при артрит. Проучване показва, че храните, богати на омега-3 мастни киселини са много по-силни в сравнение с някои медикаменти срещу хронична болка.

Череши

Плодът намалява C-реактивния протеин в тялото, който предизвиква възпаление и болки. Изследване сочи, че консумацията на плода намалява болката при остеоартрит и мускулните болки след тичане. /puls.bg