close
България

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

magazin

Само за две седмици те са се повишили средно с около 2%, свинското е поскъпнало с 30% за година

Предколедно цените на едро на храните тръгнаха нагоре. Само за две седмици те са се повишили средно с около 2%. Не е ясно как те ще се отразят върху цените на дребно и с още колко ще поскъпнат храните в следващите три седмици до настъпването на празниците.

Поскъпването на доматите е с 3,7% на кг, на краставиците – с 2,3%, а на картофите – с 1,4%. Цената на ориза се е повишила с 2,6%, а на олиото – с 2% на литър. Поскъпнало е и замразеното пилешко – с 1,7%. За година цената на свинското е скочила с 30% заради чумата до 10 лв. за кг. на едро. Цената на дребно е стигнала 13 лв.

Цените на свинското месо в България отчетоха десетгодишен връх. В момента килограм свинско на едро надхвърля 10 лв., а цените на дребно достигат до 13 лв. на килограм.

Спрямо година по-рано стойностите, на които се продава това месо, са с 30% по-големи, съобщава NOVA. Причината за по-високите цени на свинското месо според производители и търговци е африканската чума по свинете, която доведе до унищожаване на над една пета от промишлено отглежданите свине у нас.

На българския пазар се внася по-евтино месо предимно от Испания. От Държавната комисия по стокови борси и тържища заявиха, че по традиция българското месо е по-скъпо. И в сегашната ситуация се наблюдава още по-голямо покачване на цените. Испанското месо в България се продава за около 7 лв. за килограм.

Африканската чума удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско.

Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.

Морковите са поскъпнали с 0,7 на сто и се търгуват по 0,72 лв. за кг. Зелето е поевтиняло с 1,7 на сто и се е продавало по 0,57 лв. за кг. Зелените чушки са поевтинели с 3,7 на сто и са се търгували по 1,29 лв. за кг. Червените чушки са се продавали средно по 1,52 лв. за кг. Ябълките са поевтинели с 5%, до 1,14 лв. за кг. Лимоните са поскъпнали с 4,7 на сто и са се продавали през миналата седмица по 2,23 лв. за кг. Бананите са се търгували по 2,15 лв. за кг.

Кравето сирене е поскъпнало с 0,6% и се е търгувало по 6,43 лв. за кг. Кашкавалът, тип “Витоша”, се е купувал средно по 10,51 лв. за кг. Олиото е поскъпнало с 2 на сто и се е продавало по 2,05 лв. за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се е продавало по 2,20 лв.

Пилешкото замразено месо е поскъпнало с 1,7 на сто и се е търгувало по 4,10 лв. за кг. Захарта се е търгувала по 1,25 лв. за кг. Брашното, тип “500”, е поевтиняло с 2,1% до 0,92 лева за кг. Цената на ориза се е повишила с 2,6 на сто до 1,97 лв. за кг. Яйцата са се продавали средно по 0,21 лв. за брой.

През миналата седмица от агенцията по храните на ООН съобщиха, че световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки големи скокове в цените на месото и растителните масла, въпреки малко по-ниските цени на зърнените култури.

Индексът на Организацията на храните и земеделието (FAO) за цените на храните, който измерва месечните промени в потреблението на зърнени култури, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, удари 26-месечен връх през ноември, достигайки средно 177,2 пункта, което е с 2,7% повече спрямо предходния месец и с 9,5% на годишна база.