close
България

ЦИК започва приема на документи за регистрация на партии и коалиции за избори през март

cik

Вицепремиерът Стефан Янев има среща днес с ръководството на Централната избирателна комисия /ЦИК/, за да обсъди изпълнението на решението, с което Върховният административен съд разпореди на властите да осигурят възможност за машинно гласуване във всички избирателни секции в страната. Очаква се и реакция на финансовото министерство, което трябва да отпусне необходимите за машините допълнителни средства.

От днес ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители, насрочени на 26 март.

Към заявлението се предоставят заявления за актуално правно състояние от съд в София, банков документ за внесен депозит от 2 500 лева, списък с имената, ЕГН и саморъчен подпис на не по-малко от 2 500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партията или коалицията, положени пред упълномощени лица. Избирател може да участва само в една подкрепяща подписка. ЦИК осигурява възможност всеки да прави онлайн справка в списъците по ЕГН през интернет страницата. Заличаване на партия или коалиция за участие в изборите може да се поиска не по-късно от 21 февруари. /БНР