close
България

ЦИК при 100%: Радев води с 3,47% пред Цачева, референдумът не е задължителен

radev-cacheva

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви в ефира на БиТиВи резултатите от изборите при 100% обработени протоколи.  .По думите му резултатите обаче не са окончателни, тъй като до края на деня ще има и второ въвеждане на протоколите и е възможно да има съвсем малки разлики в резултатите.

Според данните най-много гласове е събрал ген. Румен Радев. За него са гласували 25,43% от избирателите или 973 408 души. След него се нарежда кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева. За нея са дали гласа си 21,96% или 843 396 души. На референдума са гласували 3 487 428 души – това означава, че около 13 000 гласа не са достигнали, за да станат резултатите от него задължителни. Има места, където гласуването е било затруднено, поради факта, че е имало прекалено много хора в секциите, съобщи пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев. Има и такива места, където бяха допуснати организационни грешки по отношение на самото гласуване, а именно влизане на избиратели в две кабинки, но това, колкото и да са пропуски от страна на секционните избирателни комисии, не могат да бъдат единствено основание за забавянето. Не смятам, че хората трябва по някакъв начин да бъдат притеснени от обстоятелството, че в случай че ако не са гласували на тези избори, ще има някакви санкции. Това ще бъде така само при неявяване на следващи избори от същия вид. В по-следващите избори ще бъдат заличени от избирателните списъци, но те винаги биха могли да се впишат отново, с оглед на което хората не трябва да се чувстват притиснати или по някакъв начин притеснени от това обстоятелство.

ЦИК по силата на Изборния кодекс (ИК) трябва да приеме правила и въз основа на тези правила да въведе процедурата, по която лицата следват да бъдат заличени, в случай че не са гласували в повече от два избора от един и същи вид. /24chasa.bg