close
LifeStyle

Църквата отбелязва Събор на Св. Архангел Гавриил

sveti-arhangel-gavrail

Православната църква отбелязва днес Събор на Св. Архангел Гавраил. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. „сила Божия“) е един от седемте архангели, т.е. „ангелоначалници“, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19).

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

В светото писание са отбелязани и други случаи, в които Свети арх. Гавраил е осъществявал контакт с живите хора, за да им каже, че предстои да се случи важно религиозно и историческо събитие.

Най-яркият от тези случаи е 12 август. Свети арх. Гавраил посетил отново Божията майка, която вече била възрастна и състарена от човешка мъка жена.

Той предал съобщение от Иисус Христос, че след 3 дена ще дойде лично да я прибере на Небесата. Да започне да се подготвя за своето връщане към Рая. Успение Богородично празнуваме на 15 август.

Днес имен ден празнуват Гавраил/а, Гаврил/а, Гавриил/а, Габриел, Габриела и Габи.