close
България

Частни превозвачи от Сливен ще обжалват решение, с което им се отнемат транспортни линии

avtobusi-trolei

Частни превозвачи от Сливен ще обжалват в Административния съд решение на Общинския съвет, с което им се отнемат транспортни линии, за да ги възложат на общинската фирма „Пътнически превози“.

Това заяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Сливен Милена Иванова, представител на частни превозвачи в града.

Иванова посочи, че ще сезират главния прокурор, както и Комисията за защита на конкуренцията за нарушения при възлагане на обществени поръчки.

Според нея общинската фирма „Пътнически превози“ не отговаря на условията да бъде вътрешен оператор, а част от автобусите не разполагат с лиценз и с „Гражданска отговорност“.

По думите й, необходимо е да се сформира комисия в общинския съвет, която да провери състоянието на общинското предприятие, дали то е губещо и дали в него се извършват необосновани разходи.

Превозвачите са изпратили петиция до ЕК, като оттам са получили отговор, че документът ще се внесе за разглеждане в комисии, беше съобщено на пресконференцията.

По думите на кмета на Сливен Стефан Радев вътрешният оператор е дружество, което отговаря на определени условия – трябва да бъде публично дружество, да не участва в конкурентни процедури, да изпълнява и линии, които не са рентабилни.

В замяна на което вътрешният оператор получава общинска транспортна схема без конкурсна процедура, с пряко възлагане.

„Като кмет съм длъжен да застана на страната на обществения интерес, независимо дали това е популярно решение и дали засяга нечии частни интереси“, заявява Радев в разпространено от пресцентъра на общината съобщение. / БТА