close
LifeStyle

Черупки от яйца – как се консумират и каква е ползата от тях?

qice-cherupka

Яйчената черупка се състои от високо ниво на калций и фосфор в съединение с калий, желязо, магнезий и силиций. Калцият, който консумираме заедно с черупката, много лесно се абсорбира от тялото – в пъти по-добре от специалните добавки!

Полезните свойства на черупката са известни още от древни времена, когато в много знахарски рецепти присъствал богатият на калций прах от яйчени черупки. Редовната му употреба ще ви помогне да предотвратите появата на остеопороза и да забравите за заболяванията, причинени от недостиг на калций.

Прахът от яйчени черупки нормализира кръвното налягане, намалява нивата на вредния холестерол, лекува киселините в стомаха, също и алергията, нормализира обмяната на веществата. Ефикасен е също при акне – черупката съдържа цинк, който оказва благоприятен ефект върху кожата.

Как се приготвя прахът от яйчени черупки?

Изпразнете съдържанието на яйцето и изплакнете добре черупките. След това варете в продължение на 5 минути. Изсушете черупките – след 5-6 часа ще бъдат готови за употреба. Отделете тънката ципа от вътрешната страна на черупката, след което пригответе праха, като счукате в хаванче възможно най-ситно. На ден се изяжда по 1/2 чаена лъжичка от тях. Съхранявайте праха на яйчната черупка на сухо и тъмно място в плътно затворен контейнер.

Ето за какво още можем да използваме стритите яйчени черупки:

Поръсете яйчените черупки  във вашата градина за да спрете вредителите
Спрете гниенето при доматите, което е често срещан проблем, причинен от недостиг на калций. Просто поставете натрошени черупки от яйца в дъното на дупката при засаждане.
Стритите черупки могат да се дават на кучетата за при диария.
Използвайте стритите черупки за домашната реминерализираща паста за зъби.
Накиснете яйчените черупки във вода и след това я използвайте за да поливате стайните растения и цветя.