close
България

Четири двойки щъркели се настаниха върху вековни дъбове в Самуилово

tshyrkel-samuilovo

Четири двойки щъркели вече са заели старите си гнезда върху клоните на вековни дъбове в парка на сливенското с.Самуилово – съобщи кметицата Пламена Костадинова.  Те са пристигнали по различно време – от 4 до 12 март.  „В момента имаме 7 гнезда – 5 от тях са в парка, останалите две са върху ел.стълбове в самото населено място” – каза още Костадинова.  В Самуилово очакват да пристигнат още двойки. Белите птици носят радост на местните жители и привличат любопитството на природолюбители  и гости на селото. Често се случвало автомобили да спират до парка. През деня обаче щъркелите рядко се задържали, защото търсели храна на други места.

В сливенското село се намира една от основните естествени колонии на този вид прелетни птици.  В миналото броят на двойките е варирал между 11-13 и 16-17.  Всяка лято се излюпвали около 30-ина малки. През годините доброволци от  Българското дружество за защита на птиците са укрепвали гнездата. Платформите върху стълбовете пък са поставени от енергото.  Преди повече от десетилетие тук бе създаден първият и единствен засега Музей на щъркела.  Но малко след откриването му той бе затворен заради липса на подходящо помещение, експонатите и таблата му са прибрани под ключ в очакване на по-добри времена.  Тревогата на самуиловци е, че 5-вековните дъбове в парка усилено съхнат. „В окаяно състояние са! Не зная дали има връзка с щъркелите, но най-зле са точно тези дървета, върху които има гнезда.  Природозащитници укрепваха дъбовете, но това беше много отдавна. Сега отново има голяма нужда от укрепителни дейности” – допълни кметицата Костадинова. В селото се надяват на помощ, за да не изгубят красивите си птици.  В Самуилово те били символ на любовта:  двойките при щъркелите се събирали доживот.

Щъркели вече били забелязани и в Котленския край – в ливадите край родното село на Захари Стоянов – Медвен,  край Градец и в селата край полигона „Ново село” Мокрен и Пъдарево. /trud.bg