close
България

Чудотворна икона на Света Богородица пристигна в Бургас

chudotvorna-ikona

Чудотворна икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска“ пристигна днес за първи път в Бургас. Тя е изложена за поклонение от 17-ти до 20-ти август в храм „Свети Йоан Рилски“.

Иконата бе тържествено посрещната от предстоятеля на църквата ставрофорен иконом Николай Димитров. Гостуването й в морския град е по повод храмовия празник на Свети Йоан Рилски – 19 август.

Оригиналът на чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска“ се съхранява в манастира „Рождество на Света Богородица“ в село Байтал, Одеска област, Украйна.

Чудотворната икона помага на страдащите, на семейства, които искат да имат деца, за връщане на синовете и дъщерите при семействата им и за успешно приключване на съдебни спорове.

 Още за историята на иконата 

Тя е намерена близо до село Байтал, Одеска област през 2005 година, откъдето е и името й „Пътеводителка Баайталска“. В този красив район в гората, около 1700 година се е намирал манастир, откъдето се предполага, че иконата е една от светините, които са били в древната обител.

Според реставраторите, които са работили върху нея след откриването й, тя е на повече от 200 години.

Иконата е помогнала на много хора досега. Известни са немалко чудеса, които са се случили след молитви на „Одигитрия Байталска“ в различни градове като Киев, Одеса, Москва и др.