close
България

Шерпите не откриха Боян Петров в лагер 1, издирването за днес е прекратено

boqn-petrov

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там. Това съобщи пред БНР жената до алпиниста Радослава Ненова.

Операцията за днес е прекратена. „Има тежки пориви на вятъра и не могат да продължат”, заяви тя пред националното радио.

Очаква се на следващия ден да тръгнат нагоре към лагер 2. По думите й тримата ще нощуват в района на лагер 1, който е на около 6000 м височина.

Шерпите тръгнаха днес рано сутринта да търсят Боян Петров, който от няколко дни е в неизвестност в Хималаите, след като започна изкачването на осемхилядника Шиша Пангма на 29 април.

Алпинисти изразиха надежда, че заради лошото време Боян е направил бързо спускане към лагер 2 или лагер 1 и няма връзка с него, защото не е взел със себе си сателитния си телефон.

Тъй като има хора по трасето, това обезсмисля в издирването да се включва и хеликоптер, те вървят по маршрута на Боян. Освен това хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000 м, така че няма смисъл към момента да се прави, обясни още Радослава Ненова.