close
България

Шофьорът, карал автобуса от трагедията край Лим, почина зад волана

1

Шофьорът Илия Измирлиев, който бе осъден за трагедията с починалите деца при падането на автобуса в река Лим, внезапно почина, докато шофира на пътя между Смолян и Пампорово тази сутрин. 64-годишният Измирлиев е шофирал товарен „Фолксваген Транспортер“, собственост на зет му. „Сигнал на тел. 112 е подаден днес около 9 часа.

Фолксвагенът е намерен блъснат в мантинела на изхода на Смолян в посока Пампорово до станцията на СБА, а шофьорът е починал на място. Вероятно му е прилошало и докато спре буса, се е ударил на няколко места и след това в мантинелата, защото не е сериозна катастрофата, за да причини смъртта му“, каза за „24 часа“ шефът на ОД на МВР Смолян Николай Димов.

Измирлиев е бил сам в буса. На мястото има медицински екип, полицията прави оглед, а след това починалия ще бъде транспортиран за аутопсия в Смолянската болница. Преди близо 13 години Измирлиев шофираше автобуса от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца. На злополучния 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. При завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство.

Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Повечето от пътниците в автобуса са деца от в Свищов. Спасени са 38 души, но 12 деца намират смъртта си. За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Съдът го осъди на 7 години лишаване от свобода, но след обжалване присъдата му бе намалена на 4 години.