close
България

Ще разширяват лагера в Харманли, градът – на бойкот

harmanli-bejanci

Държавната агенция за бежанците внесе в Община Харманли инвестиционен проект за разширяване на бежанския лагер в града. Проектът предвижда изграждане и монтаж на 50 контейнерни жилища за по 8 души, спомагателни помещения и собствен водоизточник.

Това стана ясно по време на извънредна пресконференция на кмета на Харманли Мария Киркова. Тя обяви, че общината е против проекта и ще се противопостави по всякакъв начин на разширяването на центъра за мигранти.

„Стоя зад всички харманлийци. Никой от нас не желае увеличаване на капацитета на институцията с още 400 души“, заяви Киркова, цитирана от БТА.

Тя попита защо само преди месец областният управител на Хасково Минко Ангелов е уверил, че в областта няма да се отварят нови места за бежанци и защо хората и общината не са били информирани за намеренията на Агенцията.

Киркова обясни, че ако проектът стартира, капацитетът на лагера от 2700 души ще нарасне на 3100 и така съотношението на мигрантите и местното население ще е почти едно към четири.

„Това е неприемливо“, каза кметът и обясни, че ръководството на общината обсъжда да даде отказ на съгласуването на проекта в установения 14 дневен срок, а главният архитект да не издаде разрешително за строеж. Киркова допълни, че ще се търси и политическо решение, като отправи апел за съдействие към бъдещия кабинет.

„От ДАБ също ще се иска допълнителна информация и водене на преговори по въпроса“, уточни кметът.

Шефът на общинарите в града Иван Димитров припомни, че още на 30 ноември миналата година Общинският съвет е приел декларация центърът за мигранти да бъде преобразуван в лагер от закрит тип.

„Други опасения на гражданите на Харманли са, че с идването на летния сезон мигрантският поток ще се увеличи и че центърът ще се препълни“, каза още Мария Киркова. /dnes.bg