close
България

Ядем вносни плодове и зеленчуци на завишени цени

pazar-zelencuci

Има ли спекула с цените на зеленчуците по нашите пазари? Вярно ли е, че цените на доматите и дините, например, са двойни тази година? Публикации в печатните медии през последната седмица информират, че се внасят по 0,70 лв., а до нас достигат на цена от 2,50 лв. Екип на „Събуди се” по NOVA реши да провери тази информация.

Значителен ръст при вноса на плодове и зеленчуци, отчита Министерството на земеделието. Внасяме предимно от Полша, Румъния, Гърция и Турция, а завишените стойности на вноса имат своето обяснение, според представители от бранша.

„Проблемът в цените е свързан с производството. През последните 20 години производството на плодове и зеленчуци у нас драстично намаля. Даже мога да кажа и критично и ако продължаваме в този дух, в близките 10 години няма да имаме родно производство”, коментира Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Организацията на българските производители на плодове и зеленчуци.

Тази година купуваме най-вече домати от Полша, Италия, Гърция и Македония. Тяхната цена е по-ниска за сметка на българския розов домат. На пазара в Монтана доматите вървят между 2 и 5 лева.

„Нашите данни сочат, че България е нетен вносител на плодове и зеленчуци и средно годишно 80-90% от плодовете и зеленчуците у нас са внос”, поясни Чавдар Маринов.

Причината за лошата реколта, според бранша, са юнските дъждове и по-малкото слънчеви дни през лятото. Според прогнозите чушките за есенната зимнина достигнат около 2,50 лв. за килограм на дребно. Тази година добивите на пипера са добри, но лукът внасяме от Турция.

По-високата цена на родното производство се дължи на ниското субсидиране, обясняват от бранша на производителите. По данни на Земеделското министерство сме внесли с 2000 тона повече пресни зеленчуци през 2018 г. спрямо предходната. Въпреки това цените и на българските, и на вносните са високи. Производителите и търговците се оплакват, че вносът подбива пазара.

При плодовете също се отчита завишен внос, най-вече на дини, пъпеши и грозде. Друг любим плод като ябълките пристигат и от Македония, Сърбия и Гърция. Кайсиите и прасковите, които слагаме на трапезата си през лятото, също са предимно внос заради измръзването на плодните дръвчета през юни. Официалните данни сочат, че пресните плодове, внесени у нас, са с 20 000 тона повече в сравнение с 2017 г.

Според д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче по-важният въпрос е какво е качеството на вносните плодове и зеленчуци, които ядем.

„Подбират се сортове, които са трайни и издържат на транспорт. Те не се отличават с добри хранително-вкусови качества. Неслучайно хората им казват, че са „дървени”, коментира Сергей Иванов.

Има и големи количества плодове и зеленчуци, съдържащи пестициди.