close
България

Язовир „Асеновец“ е наполовина пълен

qzovir-asenovec

Язовир „Асеновец“ е наполовина пълен, водосборът има 14 700 000 кубични метра вода при пълен капацитет – 28 200 000 кубически метра, съобщи Ивайло Тенев, началник на отдела във ВиК – Сливен, отговарящ за съоръжението. Качеството на водата се следи ежедневно, като в момента захранването на Сливен от язовира е спряно заради замътване. Няма проблеми и при оттичането на водите. Коритото на река Асеновска е разчистено и може да поеме целия воден обем, който ще бъде изпуснат при необходимост и обилни валежи.

Техническото състояние на язовира е отлично и отговаря на всички изисквания за безопасност, каза още Тенев, Проверки за състоянието на чашата и язовирната стена се извършват ежегодно, изготвят се и специални доклади. Язовирната стена е висока 80 метра и дълга 265 м. Максималното водно ниво е 68 м. Дължината на язовирната чаша  е над 1 км, а с притоците  – близо 2 км.

Според експерта язовирната стена е проектирана така, че да издържи на земетресение от 8 по скалата на Рихтер, и дори при 9 бала да остане стабилна. /dariknews.bg