close
България

Яйцата у нас са поскъпнали с 30% за година

qica

Яйцата са поскъпнали с 30 процента от началото на 2022 г. Причината – ръстът на цените на фуражите, горивата и електроенергията. В резултат на това от бранша искат адекватна държавна помощ.

Иван Ангелов от Пещера притежава ферма, от която се изнасят яйца за страни в Западна Европа. Той споделя пред „БНТ“, че тенденцията към поскъпването у нас е стартирала много по-рано. По думите му в средата на 2021 г. е започнало постепенно и бавно вдигане на цените на всички суровини и енергоизточници. Това е било усетено на вътрешния и международния пазар през пролетта на 2022 г.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство пък обясняват увеличението с COVID пандемията и войната в Украйна. Сдружението не изключва ръстът да продължи и през 2023 г. Председателят му Даниел Божанков отчита, че преди са изкупували фуражите на близо 600 лева за тон, а сега цената им стигала до 1250 лева, което е 100 процента инфлация, докато токът е с 300 процента вдигнат. По негови данни ежедневно у нас се произвеждат около 5 милиона яйца. Дневната консумация е около 3 милиона, докато останалото се изнасяло. Не се очаква недостиг.

10% от промишлените производители в България ще сменят сферата с друга или ще се откажат от бизнеса, защото сега работят на загуба, показва още проучване на Асоциацията.

„Първият текущ проблем в последните 5-7 години – това е инфлуенцата по птиците. Тук мисля, че държавата все още е длъжник на българските производители.“, заяви Ангелов.

Производителите се надяват на реални програми за подкрепа от Европа.